Termen scrapbooks kommer från engelskan och betyder ordagrant urklippsböcker. Det handlar om att spara och dekorera minnessaker, till exempel fotografier. Att pyssla med scrapbooks som hobby kallas för scrapbooking. Här finns en informativ text om bland annat historien bakom Scrapbooking. Att dekorera album med minnessaker har sitt ursprung i England. Företeelsen är känd ända sedan tiden då drottning Viktoria satt på tronen, år 1837 – 1901 och den så kallade Viktorianska tiden. När människor sedan utvandrade till bland annat USA spred sig fenomenet och utvecklades till det vi i dag kallar scrapbooking. Det dröjde ända till 2000-talet innan det blev riktigt populärt. Idag betraktas företeelsen som en av de allra mest populära hobbyer som finns.
Vad man kan göra med en scrapbook
En scrapbook används till så mycket mer än bara fotografier. Endast din fantasi sätter gränser för vad man kan klistra in i en scrapbook, till exempel: biljetter, broschyrer, dikter, klistermärken och vykort. En sida i en scrapbook kallas layout (LO) och man bestämmer själv hur den ska vara utformad. Här kan man låta sin kreativitet flöda. Kanske är man inspirerad av en skiss eller något annat som ger den minnesbild och känsla man är ute efter. Den vanligaste formen av scrapbooks är fotoalbum som man har dekorerat med layouter. Fotografier monteras på papper i alla möjliga färger och mönster. Man kan klistra dit saker som förstärker minnet från tillfället då respektive fotografi togs och det är också vanligt att man skriver något om bilderna. Kanske finns där en historia du förknippar med en bild? Den kan med fördel skrivas ner på ett löst papper som läggs tillsammans med fotografiet.
Förutom fotoalbum kan scrapbooking innebära att man skapar och dekorerar egna vykort, adresslappar och canvastavlor samt dekorerar askar och andra föremål. Här finns mer information om vad “scrapbooking” (http://www.svenskscrapbooking.se/) kan innebära. Idag har begreppet vidgats ytterligare och kan även innefatta det som kallas digital scrapbooking, digiscrap om man så vill. Detta innebär att man gör sina layouter i datorn. Till scrapbooking kan även “mixed media” och ”art journaling” räknas, det vill säga att prova sig fram med olika material och färger, på alla möjliga sätt.
Hållbarhet är A och O
En viktig sak att tänka på när det handlar om scrapbooks är hållbarhet. En scrapbook är ju tänkt som något för minnet och ska helst hålla under väldigt många år framöver. Därför är det av yttersta vikt att man använder material som är beständigt och som inte kan förstöra något i albumet. Lösningen på detta är att endast använda syrafria produkter med neutralt pH-värde. Det är extra viktigt när man ska klistra in sina fotografier. Om man använder fel lim är det snabbaste sättet att förstöra bilderna.
I följande artiklar skrivs mer om papper och annat som man behöver till sina scrapbooks.