Papper till scrapbooks

 

Den vanligaste grunden i en scrapbook är att man använder styva och enfärgade papper, så kallade cardstock. Dessa papper utgör oftast grund för både layouter och olika typer av kort. Cardstock kan köpas i flera olika storlekar, men de vanligast förekommande är cirka 30 x 30 centimeter (12 tum) respektive 15 x 15 centimeter (6 tum). När det gäller den största storleken kan den köpas som enskilda ark, annars är det så kallade paper pads som gäller, det vill säga ett block med en hel serie papper. Utöver cardstock finns mönstrade papper i alla möjliga kvaliteter och de kan vara enkelsidiga likväl som dubbelsidiga. Här finns det även möjlighet att få tag på hela serier med matchande mönstrat papper samt tillhörande dekorationer. När det gäller pappersstorlek är det ingen skillnad mellan cardstock och mönstrat papper. Utöver den enfärgade varianten och mönstrat papper finns så kallade klippark. Dessa kan fås både med och utan 3D-bilder.

Tryck ditt eget papperExample_American

En variant, om man inte vill köpa papper är att trycka eget. Här finns en text om just detta, Tryck egna papper. Gör ditt papper precis så som du vill ha det, mer personligt än så blir det inte. Det som behövs för detta projekt är: kartong, stämplar och stämpeldynor, lim, skrivpapper, stansapparat och något att dekorera med, som till exempel sidenband. Stansapparaten är till för att fästa skrivpappret i kartongen så att det blir som ett mellanblad.

Att skära och klippa papper till scrapbooks

En rekommendation är att ha två saxar och en skärmaskin/papperstrimmer. Använd en vanlig sax till att klippa pappret med och en mindre så kallad sysax för att klippa ut detaljer.

Använd inte tidningspapper

Värt att notera är att det inte är någon bra idé att sätta in tidningspapper i sin scrapbook. Sådant papper innehåller lignin, vilket inverkar negativt på papperskvaliteten. Förutom att ett tidningsurklipp gulnar och blir skört efter en tid inverkar både en syra och ligninet negativt på fotopapper, vilket så småningom förstör dina fotografier. För att få ett bestående resultat och en scrapbook som kan arkiveras hur länge som helst är det oerhört viktigt att bara använda syrafritt material i boken. Det gäller allt man använder i sin scrapbook, allt från papper, lim och tejp till pennor.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *