Tekniker för bättre och snyggare scrapbooking

Vilka vanliga tekniker finns inom scrapbooking?

Kalligrafi

Det är svårt att texta snyggt. Men när du väl kan det finns det inga gränser för hur läckra scrapbookingpysslen kan bli. Kalligrafi är konsten att skriva vackert för hand. Till din hjälp har du mycket övning, en penna och bläck. Kalligrafi kan såklart användas till all handskriven text i pysslen men blir som mest effektfullt om det används till exempelvis rubriker och citat.

Stansning

Stansning är en av huvudteknikerna inom scrapbooking och innebär att du stansar eller skär ut dekorationer från papper. Du gör det sällan på fri hand. Det finns mängder av stansmaskiner – oftast kallade ”die cuts” efter det engelska ordet – på marknaden. Stansa ut bårder, ornament och annat fint att dekorera scrapbookingsidorna eller vykorten med.

Embossing

Embossing är en scrapbookingteknik för att skapa coola, upphöjda effekter på papper. Effekterna åstadkoms genom att du stämplar pappret utan bläck eller annan färg, strör embossingpulver och fönar över motivet. I kombination med stansning kan du enkelt skapa helt unika papper att pyssla med.

Stämpling

Inom scrapbooking har man länge använt stämplar med fina motiv. Stämpling innebär att du först trycker stämpeln mot en stämpeldyna och sedan trycker stämpeln mot pappret. Med denna teknik kan du få en- eller flerfärgade motiv, som du också kan färglägga och/eller klippa ut. Det finns massor av stämplar du kan köpa. Se till exempel hlstore.com:s kvalitativa utbud av pysselmaterial.

Decoupage

Du kan göra decoupage på textilier, trä, glas, porslin och på papper. Decoupagetekniken är ett fiffigt sätt att skapa en illusion av konstnärligt målade motiv. Genom att klippa ut ett motiv från en servett och stryka lager med decoupagelim över det kan du åstadkomma samma effekt som om du hade målat med akvarell, akryl eller olja på scrapbookingsidan.

Quilling

Quilling är en ganska ny teknik på den svenska pysselmarknaden. Den har blivit populär i en rad olika kreativitetssammanhang och används idag inom scrapbooking. Enkelt förklarat går quilling ut på att du klipper smala pappersremsor som du därefter rullar samman till fantasifulla kreationer. Denna teknik är perfekt för att skapa blommor och ornament.

Pappersvikning

Från fickor till minialbum – visste du att du kan vika ditt eget scrapbookingmaterial i papper? Det kräver lite fingerfärdighet och finess att vika pysselmaterialet så öva, öva och öva med hjälp av instruktionsfilmer på YouTube. Sakerna du gör av papper skapar en interaktiv känsla i albumet. Det blir mycket roligare att bläddra i ett album med ”gömda” skrymslen och vrår än i ett helt platt album.