Bygg en egen ateljé

Det kan vara skönt att dra sig tillbaka och ha en hobby att sysselsätta sig med. När det gäller konst, pyssel och hantverk är det därför en rekommendation att ha en egen ateljé hemma om du har plats. En ateljé behöver inte innebära en halv våning som tar upp halva huset – en sån där man ser på film. Nej, det räcker om det utgör en del av vinden eller garaget så att du har någonstans att ställa materialet och vara ensam för en stund.

Att bygga eller inreda en ateljé behöver inte vara svårt. Ofta ser man ateljéer på film eller något köpa hus-program på tv där det finns vackra träbjälkar i taket och utsikten visar fält, träd eller utsikt över havet. Riktigt så drömskt behöver det inte vara då alla kanske inte har råd. En ateljé ska ju främst boosta din kreativitet och ge dig möjligheten att ha en stund för dig själv.

Ateljé i ett småhus på tomten

Om du har en stor trädgård eller ett lantställe som du vill utöka med ett småhus behöver du inte alltid bygga en bastu eller gäststuga som de flesta andra gör. Upprätta ett småhus med plats för en ateljé istället nere vid havet eller uppe på tomten. Den lilla byggnaden behöver inte vara större än ett Attefallshus och inredningen kan vara spartansk och enkel. Byggmaterial kan du hitta på Buildor, både om du vill bygga småhuset själv eller om du bara vill inreda det med hyllor och bänkar. Sedan är det bara att börja måla, dreja, snickra eller sy – precis som du vill.

Ateljéhörna i garaget

Om du har ett stort garage kanske inte all yta utnyttjas. Det är ett perfekt tillfälle att inreda en liten hörna där du kan pyssla och stå i. Se bara till att du har tillräckligt med plats så att du inte ramlar och snubblar över bildäck, verktyg och kanske till och med bilen själv. Se till att ha tillräckligt med plats för den hobbyverksamhet du vill utöva. Det som är bra med en hörna i garaget är att du inte behöver bygga till ett helt nytt rum eller småhus på tomten. Det räcker med rätt utrustning och förvaring, så är du klar! Tänk på att en ateljé i ett garage kan bli mörk – därför är ordentlig belysning a och o.

Utnyttja vindsvåningen

Om du har en vind med vindsfönster är det här en ateljé är som mest lämplig. Du har ljus, stör inte övriga familjen och blir inte störd av andra prylar. Många har ändå ett vindsrum de inte vet vad de ska göra med. Ta tillfället i akt och bygg en ateljé för att sedan visa upp sakerna du skapar där.