Så skapar du en layout i scrapbooking

Precis som i många andra skapande processer, är planeringsstadiet viktigt även inom scrapbooking. För att man ska skapa en sida som ger ett sammanhängande helhetsintryck och berättar en historia är det nämligen viktigt att man planerar sin layout väl. Här tänkte vi tipsa om några saker man kan tänka på när man lägger upp sina första layouter.

Det allra första man gör när man scrapbookar är att välja det foto som ska bli sidans centerpunkt. Det är två saker man ska titta på när man har valt sitt foto, som hjälper en att välja ut dekorationer och färgtema för scrapbookingen: vilket tema bilden har, och vilka färger som finns i bilden. Temat kan till exempel vara semester, bröllop, födelsedag, sommar eller något mer abstrakt, som kärlek eller utveckling. Detta kan sedan vara till hjälp när man går igenom sina scrapbookingdekorationer eller köper nya, då det finns färdiga set med olika teman liknande de som beskrivits ovan, med motiv som passar.

När det gäller färgerna kan man välja dekorationer som matchar bildens huvudsakliga färg, eller plocka upp en färg från bakgrunden och framhäva den genom att låta dekorationerna gå i samma nyans – huvudsaken är att det finns en röd tråd. Ett exempel på det förstnämnda kan vara en bild tagen på stranden, med mycket hav – då kanske man väljer blå nyanser till dekorationerna. Om man istället har en färgstark tapet i bakgrunden, till exempel någon av de vackra tapeter som finns på Svenskt Tenn, vill man kanske framhäva den genom att plocka upp en av färgerna i mönstret till dekorationerna.

När man har alla beståndsdelar till layouten kan man sedan experimentera genom att lägga ut dem på olika sätt på sidan. På så sätt behöver man inte bestämma sig för något tills man har provat sig fram till den perfekta layouten.