Pyssla är bra för välmåendet

Att pyssla kan av många förknippas till en sysselsättning för barn, något som görs på förskolan eller i skolan. Men att pyssla är faktiskt en sysselsättning för hela livet, dessutom med oändliga variationsmöjligheter om du skulle ha lätt för att tröttna. Utöver att det kan vara en rolig hobby, kan det även vara bra för ditt välmående. Det kan förbättra både ditt psykiska välmående genom att hjälpa dig att varva ner och fokusera på här och nu. Men det sägs även att det kan hjälpa oss att minska risken för att drabbas av demens.

Hur du kan komma igång

 

Har du aldrig sysslat med att pyssla tidigare, eller kanske inte sedan du var barn. Hur kommer du då igång? Det behöver inte vara avancerat alls. Det kan räcka med ett papper och en penna för att börja skissa, eller en gammal tidning och en tub lim för att skapa en skål av returpapper. Frågan är vilken av alla inriktningar inom pysslandets värld du är lockad av? Ett bra sätt kan vara att använda dig av sökordet pyssel, och gå in på sidor som Pinterest för att få idéer av vad andra gjort. Eller att gå in på YouTube för att hitta instruktioner där andra visar tekniker och knep. Det finns även inspirerande tillfällen med gratis dropin-verksamhet, eller en massa olika kurser, att hitta om mer hjälp önskas.

Ta hand om dig själv

Det är viktigt att vi tar hand om oss själva och ger oss själva lite extra omsorg ibland. Men om du fått nog av att varva ned med en bok eller film, krypa ner i det heta vattnet och bada badkar en stund eller den lugna promenaden i skogen. Då kanske det är dags att utforska nya sätt att varva ned, låta hjärnan vila men ändå fokusera, träna kreativiteten och börja pyssla du med? En del av det många tycker om med pysslandet som hobby är att det är så brett, och att en sak ofta leder till något annat. Tekniker går att blanda, människor lär av varandra men skapar ändå sina egna stilar, och det finns egentligen ingenting som är rätt eller fel. Så vad väntar du på?